Wat is thermografie?
Wat is thermografie?
Thermografie is een fysiologische meetmethode. Dit betekend dat we de reactie van het lichaam meten. Hierdoor is thermografie dan ook een zeer gevoelige meetmethode.
Met de infrarood camera meten we warmte-uitstraling van de huid van het paard. Sterk doorbloedde delen stralen meer warmte uit dan minder doorbloedde delen van de huis. Aan de temperatuurschaal in de foto, is te zien wat koude en warme kleuren zijn. Doordat we bekend zijn met de patronen en we links met rechts altijd met elkaar kunnen vergelijken, kunnen we snel afwijkingen zien. Het is niet alleen kijken naar hotspots, maar ook de minder doorbloedde delen van het lichaam trekken onze aandacht.
Wanneer thermografie?
- Bij verdenking van rugpijn
- Jaarlijkse preventie
- Voor het lokaliseren van blessures in een vroeg stadia
- Controle van een genezingsproces
- Bij prestatieverlies
- Bij verzet en vluchtgedrag
- Afwijkende gedrag bij het opzadel of rijden
- In beeld brengen van vage en moeilijk te lokaliseren kreupelheden
- Hoefbalans
- Zadelpascontrole
Waarom thermografie?
Paarden geven vaak slecht aan als zij ergens last van hebben. Het zijn immer vluchtdieren en het zit in hun natuur om door te gaan. Soms uit het zich in kleine dingen, paarden gaan knarsetanden, veel met de staart zwiepen, met hun hoofd schudden en ga zo maar door. Maar als een paard te lang met klachten loopt, gaan deze zich ontwikkelen. Door de klachten kan het paard gaan compenseren en zo nog meer klachten ontwikkelen. Hoe eerder je blessures op kan sporen, hoe minder kans op prestatieverlies. Voorkomen is beter dan genezen!
Thermografie is een uitstekend hulpmiddel bij het opsporen van vage klachten en zal uiteindelijk kostenbesparend zijn!
Een thermografisch onderzoek.
Een thermografisch onderzoek kan gewoon bij jou thuis uitgevoerd worden. Wel zijn er een paar dingen waarmee we rekening moeten houden, ruimte en voorbereiding. Deze worden duidelijk uitgelegd bij het aanvragen van een consult. Ook zal je een vragenformulier krijgen die ingevuld moet worden, zo kan ik van te voren al veel over een paard te weten komen. Na het onderzoek kunt u ervoor kiezen om er een rapport van te laten schrijven. Deze kunt u meenemen naar de dierenarts als er eventuele behandelingen gewenst zijn.