Zadelpas en thermografie 2019-01-15T07:38:09+00:00

Zadelpas en thermografie

Zadelpas en thermografie

Omdat een zadel, een ruiter en een paardenrug onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, vind ik het van groot belang om al deze drie factoren mee te nemen in mijn onderzoek. Je kan nog zo’n mooi zadel op het paard leggen, maar als het paard al rugproblemen heeft ontwikkeld, zullen deze eerst opgelost moeten worden. Om deze problemen in beeld te brengen ben ik gaan werken met een thermografisch camera. Maar ook kan ik zien wat het effect van het zadel en van de ruiter is. Ervaring leert dat de camera vaak dingen oppikt die je met het blote oog niet kan zien.

Veel problemen bij paarden, zoals verzet tijdens het rijden, onregelmatig lopen, moeite met aanspringen in galop, slecht aan het been zijn, moeite met stelling en lengtebuiging of een verkorte paslengte kunnen veroorzaakt worden door een niet goed passend zadel of andere rugproblemen.

Een gevorderde ruiter weet zijn paard vaak door het verzet heen te rijden. Het paard accepteert de pijn, maar dit gaat vaak gepaard met prestatieverlies. De schade aan de rug, wordt vaak alleen maar erger, wat onherstelbare schade en hoge kosten met zich meebrengt.

Maar hoe werkt thermografie dan precies?

Thermografie is een fysiologisch meetmethode, dit betekend dat we de reactie van het lichaam meten. Met een infraroodcamera meten we de warmte-uitstraling van het paardenlichaam. Zo kunnen we de naar de doorbloeding in het lichaam kijken en blessures in een zeer vroeg stadium opsporen. Dit is dus niet schadelijk voor  iemand, omdat het apparaat geen röntgenstraling uitzendt.

Wat wordt er onderzocht tijdens een zadelpas consult?

De rug van het paard. We kijken naar eventuele blessures, aan spieren, gewrichten en botten. Het voordeel hiervan is dat thermografie zo nauwkeurig is, dat we blessures in een vroeg stadium al op kunnen pakken. Zijn er wel klachten maar vinden we niets in de rug, kunnen we er altijd voor kiezen om het paard een volledig thermografisch onderzoek te laten ondergaan. We kunnen duidelijk de locatie van het probleem lokaliseren. Voor behandeling zullen wij je door verwijzen naar een dierenarts.

Invloed van een zadel. Dit wordt gedaan in beweging aan de longeerlijn. Omdat de ruiter de druk van het zadel beïnvloed, zullen wij eerst willen kijken naar het effect van het zadel zonder de ruiter. We nemen na beweging foto’s van het zadel en van de paardenrug.

Invloed van het zadel en de ruiter.
Een scheefzittende ruiter, kan een grote impact op de paardenrug hebben. Dit kunnen wij door middel van thermografie makkelijk vaststellen. Omdat we het zadel eerst hebben bekeken zonder ruiter, kunnen we de resultaten naast elkaar leggen en ook hier advies geven.

Wanneer is een thermografisch onderzoek nog meer zinvol?

  • Bij verdenking van rugpijn
  • Jaarlijkse preventie
  • Na de diagnose kissing spines
  • Bij prestatieverlies
  • Bij verzet en vluchtgedrag
  • Afwijkende gedrag bij het opzadel of rijden